Sikerült elkészítenem a világ legegyszerűbb, egyben mindenkinél sikert arató ételét, amelyből még a mostanában idegesítően finnyássá váló gyerök is jóízűen falatozott.
Szóval: 3 db sárgarépa, 2 db fehér répa (azaz petrezselyemgyökér, vagy nemes egyszerűséggel csak: gyökér...), 3-4 közepes krumpli és 2 fej hagyma megtisztít, a répákat nagyobb hasábokra, a krumplit és a hagymát félcentis karikákra vág. Mindent beledobál a sütőtálba, hozzáhajít még 6 db csirke alsócombot, megöntöz jó adag olívaolajjal, sóz, borsoz, tetszőleges fűszerkeverékkel beszór. Én egy csipetnyi kentucky csirkeszárny fűszerkeveréket és nagyobb adag provence-i csirke fűszerkeveréket szórtam rá, kézzel szépen mindent összeforgattam, végül sütés előtt a következő (amúgy elég ronda színű) trutymóval locsoltam meg: másfél deci meleg víz, kis mustár, kis ketchup és balzsamecet keveréke (mindből tetszőleges mennyiség). Ezután jó alaposan letakarni a sütőtálat alufóliával, és behajítani a sütőbe, sütni 60-70 percig a sütőben 200 fokon, ezután leszedni róla az alufóliát és pirítani, amíg szép pirosas nem lesz.
A végeredmény (Nigella stílusában): fantasztikusan omlós, ízletes csirkehús, csábítóan puha, édeskésre sült, párolt zöldség, amelynek édessége jól ellensúlyozza a csirkehús pikáns fűszerességét, mindez megbolondítva a puha, karamellizálódott hagymakarikákkal - az egész valahogy egy tengerparti nyaralás emlékét idézi fel, amikor apámékkal együtt... na jó, most lőjön szájba valaki.
A lényeg az, hogy (természetesen a kellő hőmérsékletre való hűtés után) a gyereknek kisebb darabokra vágtam a zöldségeket és a húst, és igen jelentős mennyiséget megevett belőle, főleg a finom, puha, édes sárgarépát csipázta. Persze az erősen fűszeres, sült csirkebőrből nem adtam neki. Nagyon alkalmas ez az étel arra, hogy valami zöldséget diktáljunk az egyébként gyakran zöldségutálatban szenvedő ifjúságba.